Warning: Creating default object from empty value in /www/mybooks.com.my/public/components/com_virtuemart/router.php on line 902
Umum : BUAT KERJA TUN ABDUL HAMID MOHAMAD

BUAT KERJA TUN ABDUL HAMID MOHAMAD

PDFEmail
Dapatkan buku ini di kedai-kedai berdekatan anda
cover tun
Penilaian: Belum di Nilai
Harga:
Harga Asal: RM 160.00
Salesprice with discount: RM 136.00
Harga Jualan: RM 136.00
Sales price without tax: RM 160.00
Jimat: 15%

0 TELAH MEMBELI!
Penerangan

“Buat Kerja” mengandungi ucapan, kertas kerja dan rencana (“ucapan”) Tun Abdul Hamid Mohamad yang ditulis dalam Bahasa Melayu, (Ucapan beliau yang ditulis dalam Bahasa Inggeris telah dikeluarkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka di bawah tajuk ‘The Truth Shall Prevail.”)

Ucapan yang terkandung dalam buku ini ditulis dalam tempoh suku abad. Setiap patah perkataan dan setiap huruf ditulis atau ditaip oleh beliau sendiri. Sebab itulah dapat diperhatikan bahawa isi kandungannya, hujah-hujahnya dan gaya bahasanya adalh sama.

Disebabkan oleh masalah kesihatan beliau, tidak ada ucapan yang ditulis dalam tempoh lebih kurang satu tahun dalam tahun 2010 dan 2011. Ucapan-ucapan selepas itu kebanyakkannya ditulis dalam kesakitan, ada yang ditulis di wad hospital dan ada di rumah. Semenjak tahun 2015, beliau terpaksa diangkat untuk diletak di atas kerusi roda dan ditolak ke meja komputernya untuk meneruskan kerja-kerja menulis (menaip) dan juga mengedit buku-bukunya, termasuk buku ini, yang kelima olehnya.

Akibat beberapa  pembedahan, beliau kehilangan suara sebanyak dua kali. Walaupun di luar dugaan para doctor, beliau dianugerahkannya semula yang membolehkan beliau meneruskan kebolehan istimewanya semenjak dibangku sekolah: menulis dan berucap. (Dalam tahun 1962, beliau telah menjadi johan kebangsaan, Peraduan SYarahan Bulan Bahasa Kebangsaan Bahagian Penuntut Melayu Lelaki).

Beberapa ucapannya telah dibacakan oleh orang lain bagi pihaknya di persidangan-persidangan antarabangsa kerana beliau berada di hospital atau kehilangan suara. Semenjak tahun 2015, beliau berucap sambil duduk di atas kerusi roda, termasuk semasa menyampaikan ucapan penganugerahan Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan 2015. Dalam tahun 2016, beliau menghadiri beberapa persidangan untuk menyampaikan ucapannya dengan menaiki ambulans, Di akhir-akhir ini, ucapan beliau dirakamkan (video tape) untuk ditonton di persidangan-persidangan berkenaan. Walaupun sudah terlentang (bedridden), ucapannya masih didengar dan rencana-rencananya mengenai isu semasa masih tersiar di akhbar-akhbar.

 

 

Ulasan

There are yet no reviews for this product.

Anda Mungkin Berminat

fun start - mathematics book 1
Fun Start - Mathemat...
Harga: RM 9.30
Sekarang: RM 7.91

ukiran buah-buahan
Ukiran buah-buahan...
Harga: RM 28.00
Sekarang: RM 23.80

kait jarum dua
Kait Jarum Dua...
Harga: RM 28.00
Sekarang: RM 23.80

klon
KLON...
Harga: RM 37.20
Sekarang: RM 31.62